Bejelentkezés

Havasi kifli

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 30 dkg liba, 30 dkg vaj vagy margarin, 7 db tojássárgája, só, Töltelék:, 4 db tojásfehérje, 20 dkg dió, porcukor
Havasi kifli
Havasi kifli

Elkészítés

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk és másnapig hideg helyen tartjuk. Azután deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerint kisebb vagy nagyobb négyzetekre vágjuk. A habbá vert tojásfehérjéket összekeverjük a darált dióval és a porcukorral. Mindegyik négyzetbe egy kis tölteléket teszünk, kifli formájúra feltekerjük és kilisztezett tepsiben mérsékelt tűznél megsütjük. Amikor megsült, vaníliás porcukorba meghempergetjük. Igazán csak másnap ízletes.

További hasonló receptek

Mázas pulykasült pirított krumplival és párolt sárgarépával
A diót megpirítjuk, majd durvára törjük. 5 dkg szalonnát kockára vágunk, kiolvasztjuk, a felaprított hagymát üvegesre pároljuk benne. A darált húst a hagymához adjuk, 10-15 percig pároljuk, majd borssal, paprikával (ízlés szerint más fűszerekkel is) ízesítjük. A konyakkal, az összetört kemény tojással és a beáztatott, kicsavart kaláccsal jól összedolgozzuk. A meghámozott almát vékony szeletekre vágjuk.

A megtisztított pulyka bőrét, a hasüreg felöl a kezünkkel, óvatosan fölemeljük. Először az almát, majd a vékony szalonnaszeleteket a bőr alá csúsztatjuk: legnagyobb része a mellre jusson, de egy-egy szelet maradjon a combokra is. A tölteléket a hasüregbe tömjük, a nyílást bevarrjuk. Két fakanalat teszünk egy magas falu tepsi aljára, a megtöltött pulykát erre fektetjük. A margarint elkeverjük a mézzel, és a pulykát a keverék felével megkenjük. A darabos fűszereket mellédobjuk, és a tepsit dupla alufóliával lezárjuk. (A fakanálra azért van szükség, nehogy a pulyka bőre a párolódás során a tepsi aljára tapadjon, mert akkor nem tud megpirulni.) Vizet nem öntünk alá. A forró sütőbe tolva 20-25 percig erős, majd közepes lánggal annyi óráig hagyjuk párolódni, ahány kilós volt a pulyka. Ezután a fóliát levesszük, a maradék margarinos mézzel megkenjük a pecsenyét, és szép ropogósra sütjük. Libazsírban pirított krumplit és párolt sárgarépát adhatunk mellé.
Csokoládés cseresznyés rombusz
A csokoládés linzertésztát 10 perccel a feldolgozás előtt vegye ki a hűtőből.
A tésztát vegye ki a csomagolásból, kb. 3 - 4 mm vastagságúra nyújtsa ki, és szaggasson belőle rombusz alakú formákat.
180˚ C-ra előmelegített sütőben kb. 6 - 8 perc alatt süsse készre, amjd rögtön vegye le a tepsiről.
A tojásfehérjét verje kemény habbá, majd apránként adja hozzá a porcukrot.
A tölteléket töltse habzsákba (vagy zacskóba, a sarkán vágjon kis nyílást).
A kihűlt rombuszokat díszítse, a közepére tegyen egy - egy kandírozott cseresznyét.
Erdélyi töltött káposzta
A hagymát megfonnyasztjuk egy kevés olajon, hozzáadjuk a megmosott rizst, és rövid ideig pirítjuk.
Ezután hozzáöntjük a darált húshoz, sóval, borssal és kevés pirospaprikával fűszerezzük. Ezután a fejes
káposztáról óvatosan lefejtjük a leveleket és elkészítjük a töltelékeket. A fazék alját kibéleljük a töltelékek készítése közben keletkezett káposztadarabkákkal. A vágott káposztát kettéosztjuk, felét az edény aljára tesszük. Elrendezzük rajta a töltelékeket, majd következhet a kisebb darabokra vágott füstölt hús vagy szalonna. Bőven
megszórjuk vágott kaporral és csomborral, végül rátesszük a vágott káposzta másik felét. Felengedjük vízzel, és kb. 2 óra alatt készre főzzük.
Gesztenyés kifli
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját,a tejfölt, a porcukrot, egy evőkanál rumot meg egy csipetsót, s rugalmas tésztát gyúrunk. Legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük, majd meglisztezett deszkán fél centi
vastagságúra nyújtjuk. Ezután fánkszaggatóval kiszúrjuk,vagy hétcentis négyzetekre szabjuk. A tejjel vagy tejszínnel lazított, a maradék rummal ízesített gesztenyepüréből halmokat rakunk rá. A tésztákat kifli alakúra összesodorjuk, sütőlemezre fektetjük, a tetejüket tojással megkenjük. Előmelegített sütőbe tolva, közepes lángon szép világossárgára sütjük.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!