Bejelentkezés

Havasi kifli

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 30 dkg liba, 30 dkg vaj vagy margarin, 7 db tojássárgája, só, Töltelék:, 4 db tojásfehérje, 20 dkg dió, porcukor
Havasi kifli
Havasi kifli

Elkészítés

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk és másnapig hideg helyen tartjuk. Azután deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerint kisebb vagy nagyobb négyzetekre vágjuk. A habbá vert tojásfehérjéket összekeverjük a darált dióval és a porcukorral. Mindegyik négyzetbe egy kis tölteléket teszünk, kifli formájúra feltekerjük és kilisztezett tepsiben mérsékelt tűznél megsütjük. Amikor megsült, vaníliás porcukorba meghempergetjük. Igazán csak másnap ízletes.

További hasonló receptek

Gesztenyés kifli
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját,a tejfölt, a porcukrot, egy evőkanál rumot meg egy csipetsót, s rugalmas tésztát gyúrunk. Legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük, majd meglisztezett deszkán fél centi
vastagságúra nyújtjuk. Ezután fánkszaggatóval kiszúrjuk,vagy hétcentis négyzetekre szabjuk. A tejjel vagy tejszínnel lazított, a maradék rummal ízesített gesztenyepüréből halmokat rakunk rá. A tésztákat kifli alakúra összesodorjuk, sütőlemezre fektetjük, a tetejüket tojással megkenjük. Előmelegített sütőbe tolva, közepes lángon szép világossárgára sütjük.
Diós beijgli
1. A töltelékhez a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat és a narancshéjat lazán keverje össze.
2. A tejet forralja fel a cukorral és a mézzel, majd ezzel forrázza le a diós keveréket.
3. Fakanállal keverje jól össze, hogy sima masszát kapjon, majd tegye hűvös helyre.
4. A friss bejgli tésztát felhasználás előtt 10 - 15 perccel vegye ki a hűtőből, és a sütőt 175 °C-ra melegítse elő (légkeveréses sütő esetén 160 °C-ra).
5. A tésztát sütőpapírral együtt tekerje ki tepsire, és a kihűlt diós töltelék felét egyenletes vastagságban kenje rá úgy, hogy a széleken 2 - 2 cm-t szabadon hagy.
6. A tésztaszéleket mindkét oldalon hajtsa be, majd tekerje fel a tésztát. Varrattal lefele helyezze sütőpapírral bélelt tepsire, és több helyen szurkálja meg a bejglit, hogy a sütéskor képződött gőz távozhasson.
7. A másik tésztával és a maradék töltelékkel ugyanígy járjon el.
8. Mindkét bejglit kenje meg felvert tojással, majd szobahőmérsékleten pihentesse, hagyja száradni, majd újból kenje le. Ezt addig folytassa, amíg a tojás el nem fogy.
9. Előmelegített sütőben kb. 30 - 35 perc alatt süsse szép aranybarnára.

Tipp: a töltelékhez ízlés szerint keverjen kandírozott narancshéjat, gyömbért, mazsolát vagy őrölt kardamomot.
Erdélyi töltött káposzta
A hagymát megfonnyasztjuk egy kevés olajon, hozzáadjuk a megmosott rizst, és rövid ideig pirítjuk.
Ezután hozzáöntjük a darált húshoz, sóval, borssal és kevés pirospaprikával fűszerezzük. Ezután a fejes
káposztáról óvatosan lefejtjük a leveleket és elkészítjük a töltelékeket. A fazék alját kibéleljük a töltelékek készítése közben keletkezett káposztadarabkákkal. A vágott káposztát kettéosztjuk, felét az edény aljára tesszük. Elrendezzük rajta a töltelékeket, majd következhet a kisebb darabokra vágott füstölt hús vagy szalonna. Bőven
megszórjuk vágott kaporral és csomborral, végül rátesszük a vágott káposzta másik felét. Felengedjük vízzel, és kb. 2 óra alatt készre főzzük.
Pisztráng fóliában
Egy 30-40 dkg tisztított pisztrángot kívül és belül is töröljünk jó szárazra. Sózzuk, borsozzuk, és a hasüregébe tömjünk szeletelt citromot, petrezselyemlevelet, rozmarint,(frisset) chilipaprikát és egy kis teavajat. Egy alufólia lapot kenjünk meg olívaolajjal, a közepére helyezünk vékonyra szeletelt citromot és fokhagymát, majd erre rakjuk rá a halunkat és csomagoljuk jól be. 180 fokra előmelegített sütőben süssük húsz percig! Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy elkészült, szúrjuk meg a feje mögött egy vékony késsel. Ha könnyedén belemegy, akkor tálalhatjuk, főtt burgonyával, leveles salátával.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!