Bejelentkezés

Havasi kifli

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 30 dkg liba, 30 dkg vaj vagy margarin, 7 db tojássárgája, só, Töltelék:, 4 db tojásfehérje, 20 dkg dió, porcukor
Havasi kifli
Havasi kifli

Elkészítés

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk és másnapig hideg helyen tartjuk. Azután deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerint kisebb vagy nagyobb négyzetekre vágjuk. A habbá vert tojásfehérjéket összekeverjük a darált dióval és a porcukorral. Mindegyik négyzetbe egy kis tölteléket teszünk, kifli formájúra feltekerjük és kilisztezett tepsiben mérsékelt tűznél megsütjük. Amikor megsült, vaníliás porcukorba meghempergetjük. Igazán csak másnap ízletes.

További hasonló receptek

Ízletes mézes keksz
A lisztbe belekavarunk csipetnyi sót és késhegynyi szódabikarbónát, azután összedolgozzuk a mézzel, a vajjal, a rummal és a citrom reszelt héjával. Deszkán késfoknyira kinyújtjuk, különböző adventi formákkal kiszaggatjuk, tetejükre kisebb diódarabkákat is tehetünk, majd jó meleg sütőbe tesszük. Amikor a szélük barnulni kezd, kivesszük. Száraz helyen, jól záródó dobozban akár a teljes adventi időszakban is eláll.
Gesztenyés libasült
Pirítsuk meg zsiradék nélkül a feldarabolt libát, majd tegyük tepsibe. Szórjuk meg a hagymával, sózzuk, borsozzuk, és süssük 160 fokon másfél óráig. Hámozzuk meg a gesztenyét, főzzük meg, és húzzuk le a vékony héját is. Tegyük a liba mellé a csíkokra vágott szalonnával és a kakukkfűvel együtt. Süssük még egy óráig, a húsokat gyakran forgatva.
Rántott harcsaszelet
A harcsát kétcentis szeletekre vágom, besózom és 1 óra hosszat állni hagyom. Utána lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Hasábburgonyát és tartármártás-t adok mellé.
Gesztenyés beigli
Futtassa fel az élesztőt langyos cukros tejben.
Morzsolja el a lisztben a vajat, adja hozzá a felvert tojásokat, a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a sót és a maradék tejet.
Gyúrja gyorsan rugalmas tésztává, takarja le és hagyja kelni 2 órán át.
Készítse el a tölteléket: Langyosítsa fel a tejet, oldja fel benne a porcukrot és a vaníliáscukrot.
Morzsolja e a gesztenyemasszát (édesítetlen, natúr!) és dolgozza össze a tejjel, a rummal és 1-2 evőkanál darás liszttel.
Amennyiben már édesített masszát használ hagyja el a vaníliáscukrot és csak kevés porcukrot adjon hozzá.
Formáljon a tésztából 2 cipót és nyújtsa ki téglalap alakúra, vagy ha patkóformát szeretnénk akkor oválisra, 0,5 cm vastagra.
Kenje a gesztenyés tölteléket a tésztára, a széleit 2 cm szélesen hagyja ki és kenje be tojássárgájával.
Csavarja fel hosszúkásra vagy patkó alakúra, tegye sütőlemezre úgy, hogy alul legyen a csavarás vége.
Kenje be tojássárgájával egy órán át langyos helyen hagyja kelni.
A megkelt beiglit kenje be tojásfehérjével és tegye fél órára hideg helyre.
Melegítse elő a sütőt 180 fokra.
Szurkálja meg a beiglik oldálát villával és tegye a forró sütőbe.
Süsse 25-30 percig.
Ha a teteje gyorsan pirul, félidőben tegyen rá lazán egy darab sütőpapírt.
Csomagolja a kihűlt gesztenyés beiglit frissentartó fóliába, így hetekig megőrzi minőségét.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!