Bejelentkezés

Havasi kifli

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 30 dkg liba, 30 dkg vaj vagy margarin, 7 db tojássárgája, só, Töltelék:, 4 db tojásfehérje, 20 dkg dió, porcukor
Havasi kifli
Havasi kifli

Elkészítés

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk és másnapig hideg helyen tartjuk. Azután deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerint kisebb vagy nagyobb négyzetekre vágjuk. A habbá vert tojásfehérjéket összekeverjük a darált dióval és a porcukorral. Mindegyik négyzetbe egy kis tölteléket teszünk, kifli formájúra feltekerjük és kilisztezett tepsiben mérsékelt tűznél megsütjük. Amikor megsült, vaníliás porcukorba meghempergetjük. Igazán csak másnap ízletes.

További hasonló receptek

Bécsi puncs
Főzzünk le egy liter jó erős fekete teát. Kanalazzunk bele bő két deci mézet. Öntsünk bele két deci erős, sötét rumot. Egy jól megmosott citromot és egy narancsot karikázzunk fel szép vékony, egyforma szeletekre, és adjuk hozzá a puncshoz, majd kapjon két fahéjrudat is. Melegítsük össze, és már ihatjuk is.
Szaloncukor
A cukrot feltesszük 1.5 dl vízzel főzni, 3 percig forraljuk, utána hozzáadjuk a tejport és a kakaóval fél percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Bedobjuk a diót és a rumot, majd folytonos keverés ellett a vajat. Mikor már sűrűsödik, kivajazott tepsibe öntjük, két napig hagyjuk száradni, majd kockára vágjuk. Három nappal karácsony előtt neki kell állni!

A kész cukrokat selyempapírba kell csomagolni, úgy hogy téglalapokat vágunk ki, két rövidebb szélét kirojtozzuk ollóval és a közepére tesszük a szaloncukor kockát és a becsomagolt drabot alul-felül megcsavarjuk. Aki szeretné színes alufóliába csavarhatja, de elegáns, ha csak a selyempapírban akasztjuk a fára.
Csokoládé torta
7 tojás fehérjét kemény habbá verünk, 17 deka kristálycukorral tovább verjük, majd a tojások sárgáját is egyenként hozzáadjuk. Ezután 17 deka darált dió és 2 evőkanálnyi kakaó kerül bele, végül 10 deka rétesliszttel összekevert késhegynyi sütőpor. Egy kizsírozott, kilisztezett tortaformába töltjük és előmelegített sütőbe toljuk. Összesen 30 perc kell a sütéshez: eleinte erős, majd 5 perc múlva takaréklánggal sütjük. A sütőajtót sütés közben ne nagyon nyitogassuk, mert a tészta összeeshet. Végül a sütőt elzárjuk és a formában lévő tésztát a nyitott sütőajtóban még egy darabig állni hagyjuk, csak utána borítjuk deszkára. Ha kihűlt, 3 lapra vágjuk és a vágatokat a krémmel megkenjük és az egész tortát bevonjuk vele.

A krémhez 2 tojás sárgáját 1 evőkanálnyi kávéval, 1 deci tejjel, 14 deka cukorral és 2 evőkanálnyi kakaóporral simára keverjük, gőzön kevergetve sűrűre főzzük, majd a gőzről levéve, kihűtve, 20 deka előre kikevert vajjal, vagy margarinnal habosra keverjük. A megtöltött, bevont tortát hideg vízbe mártott villával rovátkásra díszítjük és tejszínhabhalmokkal és rumos meggy szemekkel díszítjük.

Igazi ünnepi édesség, rendkívül kiadós.
Erdélyi töltött káposzta
A hagymát megdinszteljük némi olajon, hozzátesszük a rizst és kevés ideig pirítom. Mikor készen van hozzáadjuk a húshoz, majd megsózzuk, megborsozom és paprikázzuk, de csak diszkréten, nem fontos, hogy piros legyen. Végül a fejes káposztáról finoman lefejtjük a leveleket és ebbe töltjük a húst, lazán, mert a rizs megdagad.
A fazék aljára hulladék leveleket tehetünk, a vágott káposztát kétfelé osztjuk, felét az aljára fektetjük és elrendezzük a töltelékeket. A tetejére tehetjük a füstölt húst, bőven rászórom a tetejét csomborral és kaporral, ezután rátesszük a vágott káposzta másik felét, teljesen feltöltjük vízzel, kb. 2 óra alatt megfőzzük.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!