Bejelentkezés

Havasi kifli

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 30 dkg liba, 30 dkg vaj vagy margarin, 7 db tojássárgája, só, Töltelék:, 4 db tojásfehérje, 20 dkg dió, porcukor
Havasi kifli
Havasi kifli

Elkészítés

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk és másnapig hideg helyen tartjuk. Azután deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerint kisebb vagy nagyobb négyzetekre vágjuk. A habbá vert tojásfehérjéket összekeverjük a darált dióval és a porcukorral. Mindegyik négyzetbe egy kis tölteléket teszünk, kifli formájúra feltekerjük és kilisztezett tepsiben mérsékelt tűznél megsütjük. Amikor megsült, vaníliás porcukorba meghempergetjük. Igazán csak másnap ízletes.

További hasonló receptek

Ízletes mézes keksz
A lisztbe belekavarunk csipetnyi sót és késhegynyi szódabikarbónát, azután összedolgozzuk a mézzel, a vajjal, a rummal és a citrom reszelt héjával. Deszkán késfoknyira kinyújtjuk, különböző adventi formákkal kiszaggatjuk, tetejükre kisebb diódarabkákat is tehetünk, majd jó meleg sütőbe tesszük. Amikor a szélük barnulni kezd, kivesszük. Száraz helyen, jól záródó dobozban akár a teljes adventi időszakban is eláll.
Alföldi toroskáposzta
Egy fazékban lerakok egy sor savanyú káposztát, erre egy sor karikára vágott hagymát, majd a kockákra vágott húst, megszórom paprikával, borssal, sóval. A rétegezést addig végzem, míg a hozzávalók tartanak. A tetejére káposzta kerüljön. Vizet nem öntök alá, hiszen a sózott hús levet enged. Közben nem kevergetem, csak rázogatom. Alacsony lángon (lángelosztó) kb 3 óra alatt lesz kész.
Túrós batyu
A sütőt 170°C-ra melegítse elő.
Az összes összetevőt jól keverje össze.
A tésztát közvetlenül a hűtőszekrényből használja fel, és sütőpapírral együtt tekerje ki, helyezze a tepsibe majd vágja 11x11cm nagyságú négyzetekre. 1 evőkanál tölteléket helyezzen a négyzetek közepére.
A sarkokat hajtsa be középre, és a felvert tojással kenje meg.
Előmelegített sütőben kb. 15-20 percig süsse, míg aranysárga nem lesz.
Ha kihűlt, porcukorral megszórva szervírozza.
Diós beijgli
1. A töltelékhez a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat és a narancshéjat lazán keverje össze.
2. A tejet forralja fel a cukorral és a mézzel, majd ezzel forrázza le a diós keveréket.
3. Fakanállal keverje jól össze, hogy sima masszát kapjon, majd tegye hűvös helyre.
4. A friss bejgli tésztát felhasználás előtt 10 - 15 perccel vegye ki a hűtőből, és a sütőt 175 °C-ra melegítse elő (légkeveréses sütő esetén 160 °C-ra).
5. A tésztát sütőpapírral együtt tekerje ki tepsire, és a kihűlt diós töltelék felét egyenletes vastagságban kenje rá úgy, hogy a széleken 2 - 2 cm-t szabadon hagy.
6. A tésztaszéleket mindkét oldalon hajtsa be, majd tekerje fel a tésztát. Varrattal lefele helyezze sütőpapírral bélelt tepsire, és több helyen szurkálja meg a bejglit, hogy a sütéskor képződött gőz távozhasson.
7. A másik tésztával és a maradék töltelékkel ugyanígy járjon el.
8. Mindkét bejglit kenje meg felvert tojással, majd szobahőmérsékleten pihentesse, hagyja száradni, majd újból kenje le. Ezt addig folytassa, amíg a tojás el nem fogy.
9. Előmelegített sütőben kb. 30 - 35 perc alatt süsse szép aranybarnára.

Tipp: a töltelékhez ízlés szerint keverjen kandírozott narancshéjat, gyömbért, mazsolát vagy őrölt kardamomot.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!