Bejelentkezés

Havasi kifli

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 30 dkg liba, 30 dkg vaj vagy margarin, 7 db tojássárgája, só, Töltelék:, 4 db tojásfehérje, 20 dkg dió, porcukor
Havasi kifli
Havasi kifli

Elkészítés

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk és másnapig hideg helyen tartjuk. Azután deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerint kisebb vagy nagyobb négyzetekre vágjuk. A habbá vert tojásfehérjéket összekeverjük a darált dióval és a porcukorral. Mindegyik négyzetbe egy kis tölteléket teszünk, kifli formájúra feltekerjük és kilisztezett tepsiben mérsékelt tűznél megsütjük. Amikor megsült, vaníliás porcukorba meghempergetjük. Igazán csak másnap ízletes.

További hasonló receptek

Sajtos pisztráng
A kívül-belül megsózott pisztrángokat jól kivajazott tűzálló edényben egymás mellé helyezzük, a lereszelt vagy villával szétnyomkodott sajtot és a finomra vágott petrezselymet a tejszínnel összekeverjük, megborsozzuk, ráöntjük a halra és 15-20 percig sütjük. Vajas burgonyával vagy párolt rizzsel adjuk, abból az edényből tálalva, forrón, amelyben megsült.
Mákos beigli
1. A töltelékhez a mákot, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat és a narancshéjat lazán keverje össze.
2. A tejet forralja fel a cukorral és a mézzel, majd ezzel forrázza le a mákos keveréket.
3. Fakanállal keverje jól össze, hogy sima masszát kapjon, majd tegye hűvös helyre.
4. A friss bejgli tésztát felhasználás előtt 10 - 15 perccel vegye ki a hűtőből, és a sütőt 175 °C-ra melegítse elő (légkeveréses sütő esetén 160 °C-ra).
5. A tésztát sütőpapírral együtt tekerje ki tepsire, és a kihűlt mákos töltelék felét egyenletes vastagságban kenje rá úgy, hogy a széleken 2 - 2 cm-t szabadon hagy.
6. A tésztaszéleket mindkét oldalon hajtsa be, majd tekerje fel a tésztát. Varrattal lefele helyezze sütőpapírral bélelt tepsire, és több helyen szurkálja meg a bejglit, hogy a sütéskor képződött gőz távozhasson.
7. A másik tésztával és a maradék töltelékkel ugyanígy járjon el.
8. Mindkét bejglit kenje meg felvert tojással, majd szobahőmérsékleten pihentesse, hagyja száradni, majd újból kenje le. Ezt addig folytassa, amíg a tojás el nem fogy.
9. Előmelegített sütőben kb. 30 - 35 perc alatt süsse szép aranybarnára.

Tipp: a bejgli felülete akkor lesz szép márványos, ha kenés előtt a tojást kettéválasztja, és először a sárgájával keni meg a tésztát. Miután a sárgája megszáradt, kenje le a tojásfehérjével is, és ezután tegye sütőbe.
Diós croissant
A sütőt 170 °C-ra melegítse elő.
A tésztát a sütőpapírral együtt tekerje ki, a perforált helyeken vágja át egy késsel.
A tölteléket keverje össze, és egy kávéskanálnyi mennyiséget helyezzen a tészta közepére.
A széleit felvert tojással kenje meg, és tekerje fel a tésztát kifli alakúra. Helyezze a kifliket a sütőpapírral bélelt tepsibe, a felszínét kenje meg tojással.
Kb. 15-17 perc alatt süsse aranysárgára.
Gesztenyés libasült
Pirítsuk meg zsiradék nélkül a feldarabolt libát, majd tegyük tepsibe. Szórjuk meg a hagymával, sózzuk, borsozzuk, és süssük 160 fokon másfél óráig. Hámozzuk meg a gesztenyét, főzzük meg, és húzzuk le a vékony héját is. Tegyük a liba mellé a csíkokra vágott szalonnával és a kakukkfűvel együtt. Süssük még egy óráig, a húsokat gyakran forgatva.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!