Bejelentkezés

Havasi kifli

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 30 dkg liba, 30 dkg vaj vagy margarin, 7 db tojássárgája, só, Töltelék:, 4 db tojásfehérje, 20 dkg dió, porcukor
Havasi kifli
Havasi kifli

Elkészítés

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk és másnapig hideg helyen tartjuk. Azután deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerint kisebb vagy nagyobb négyzetekre vágjuk. A habbá vert tojásfehérjéket összekeverjük a darált dióval és a porcukorral. Mindegyik négyzetbe egy kis tölteléket teszünk, kifli formájúra feltekerjük és kilisztezett tepsiben mérsékelt tűznél megsütjük. Amikor megsült, vaníliás porcukorba meghempergetjük. Igazán csak másnap ízletes.

További hasonló receptek

Leveles tészta falatok vaníliával
A leveles tésztát 10 perccel a feldolgozás előtt vegye ki a hűtőből, és a sütőt 200˚C-ra melegítse elő.
A leveles tésztát tekerje ki, felvert tojással kenje meg, és villával szurkálja meg.
Középső sínen kb. 15 percig süsse, vegye ki a sütőből, és hagyja hűlni.
Recés késsel vágja kb. 2 cm-es darabokra, és tegye félre.
A krémhez a tejet, kristálycukrot, vaníliarudat és az abból kikapart velőt főzze fel. A vaníliás krémport, tojássárgáját és 2 ek tejet keverje ki, majd adja a tejes főzethez. Főzze fel, majd tegye félre hűlni, ezalatt időnként keverje át.
A felvert tejszínt adja hozzá, majd a leveles tészta darabkákat, gyümölcsöt és a vaníliakrémet rendezze üvegpoharakba - kelyhekbe, mentával díszítse, és tálalja.

Tipp: Ezt a receptet változatosan elkészítheti idény szerinti gyümölcsökkel. Bármelyik gyümölccsel variálva szép látványt nyújt, és az íze is fantasztikus!
Sütési idö: Alsó-/felső melegítés: 200˚C, 15 perc
Légkeveréses sütő: 190˚C
Erdélyi töltött káposzta
A hagymát megdinszteljük némi olajon, hozzátesszük a rizst és kevés ideig pirítom. Mikor készen van hozzáadjuk a húshoz, majd megsózzuk, megborsozom és paprikázzuk, de csak diszkréten, nem fontos, hogy piros legyen. Végül a fejes káposztáról finoman lefejtjük a leveleket és ebbe töltjük a húst, lazán, mert a rizs megdagad.
A fazék aljára hulladék leveleket tehetünk, a vágott káposztát kétfelé osztjuk, felét az aljára fektetjük és elrendezzük a töltelékeket. A tetejére tehetjük a füstölt húst, bőven rászórom a tetejét csomborral és kaporral, ezután rátesszük a vágott káposzta másik felét, teljesen feltöltjük vízzel, kb. 2 óra alatt megfőzzük.
Alföldi toroskáposzta
Egy fazékban lerakok egy sor savanyú káposztát, erre egy sor karikára vágott hagymát, majd a kockákra vágott húst, megszórom paprikával, borssal, sóval. A rétegezést addig végzem, míg a hozzávalók tartanak. A tetejére káposzta kerüljön. Vizet nem öntök alá, hiszen a sózott hús levet enged. Közben nem kevergetem, csak rázogatom. Alacsony lángon (lángelosztó) kb 3 óra alatt lesz kész.
Alkoholmentes tojáslikor
Keverjük simára a lazán felvert tojásokat, a tejet és a porcukrot egy főzőedényben. Gyakori kevergetés mellett lassú tűzön főzzük öt percig. Vegyük le az edényt a tűzről, és öntsük bele a vaníliáscukrot is és jól keverjük el. Ezután hűtsük le.

Szervírozzuk melegen, szerecsendióval díszítve, vagy tegyük a masszát turmixgépbe és adjunk hozzá egy csésze tört jeget. Mixeljük habosra, a tetejét díszítsük szerecsendióval.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!