Bejelentkezés

Havasi kifli

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 30 dkg liba, 30 dkg vaj vagy margarin, 7 db tojássárgája, só, Töltelék:, 4 db tojásfehérje, 20 dkg dió, porcukor
Havasi kifli
Havasi kifli

Elkészítés

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk és másnapig hideg helyen tartjuk. Azután deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerint kisebb vagy nagyobb négyzetekre vágjuk. A habbá vert tojásfehérjéket összekeverjük a darált dióval és a porcukorral. Mindegyik négyzetbe egy kis tölteléket teszünk, kifli formájúra feltekerjük és kilisztezett tepsiben mérsékelt tűznél megsütjük. Amikor megsült, vaníliás porcukorba meghempergetjük. Igazán csak másnap ízletes.

További hasonló receptek

Libamell vadasan
Tisztítsa meg és karikázza fel a vöröshagymát és a zöldségeket.
Tegye bele 1 liter vízbe a zöldségeket, sóval, borssal, borókabogyóval és főzze félpuhára.
Adja hozzá az ecetet.
Öntse a páclevet a húsra, hagyja állni a hűtőben 1-2 napig.
Vegye ki a húst a pácléből, tűzdelje meg szalonnával.
Süsse meg félig a sütőben, majd adja hozzá a zöldségeket és 1-2dl páclevet.
Lefedve párolja puhára, végül süsse zsírjára.
Vegye ki a húst és tartsa melegen.
Adja a zöldségekhez a lisztet, pirítsa meg, majd engedje fel a páclével.
Főzze 3-4 percig.
Pirítsa barnára a cukrot, higítsa fel vízzel és öntse a mártásba.
Adjon hozzá ízlés szerint mustárszószt és keverje bele a tejfölt.
Tálalja tésztával, vagy zsemlegombóccal.
Eperkrémes szeletek
1. A sütőt 190 °C-ra melegítse elő.
2. A friss vajas leveles tésztát kb. 10 perccel a felhasználás előtt vegye ki a hűtőből.
3. A leveles tésztát tekerje ki a sütőpapírral együtt, felezze el, és villával szurkálja meg.
4. A tésztalapokat helyezze sütőpapírral együtt tepsire, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süsse meg.
5. A tésztalapokat hagyja teljesen kihűlni.
6. A krémhez a zselatinlapokat áztassa hideg vízbe.
7. Az eperszemek negyedrészét bágja 5 mm széles szeletekre. A maradék epret keverje össze a porcukorral, pürésítse majd adja hozzá a tejfölhöz.
8. A citromlevet melegítse fel, a zselatint nyomkodja ki, és keverje a felmelegített citromléhez, majd keverje az eperpüréhez (sűrű legyen a krém) és óvatosan forgassa bele a felvert tejszínhabot.
9. Az egyik tésztalapot helyezze deszkára, és tegye rá egy megfelelő méretű sütőforma keretét (ha kisebb a keret, mint a tészta, a tésztát vágja a keret méretére). A krém felét töltse a tésztalapra, erre fektesse a felszeletelt eperszemeket, majd kenje rá a maradék krémet. Erre helyezze a másik tésztalapot, és a süteményt 4 órára tegye hűtőszekrénybe.
10. A keretet távolítsa el, szeletelje fel a krémest, és porcukorral meghintve tálalja.
Csokoládé torta
7 tojás fehérjét kemény habbá verünk, 17 deka kristálycukorral tovább verjük, majd a tojások sárgáját is egyenként hozzáadjuk. Ezután 17 deka darált dió és 2 evőkanálnyi kakaó kerül bele, végül 10 deka rétesliszttel összekevert késhegynyi sütőpor. Egy kizsírozott, kilisztezett tortaformába töltjük és előmelegített sütőbe toljuk. Összesen 30 perc kell a sütéshez: eleinte erős, majd 5 perc múlva takaréklánggal sütjük. A sütőajtót sütés közben ne nagyon nyitogassuk, mert a tészta összeeshet. Végül a sütőt elzárjuk és a formában lévő tésztát a nyitott sütőajtóban még egy darabig állni hagyjuk, csak utána borítjuk deszkára. Ha kihűlt, 3 lapra vágjuk és a vágatokat a krémmel megkenjük és az egész tortát bevonjuk vele.

A krémhez 2 tojás sárgáját 1 evőkanálnyi kávéval, 1 deci tejjel, 14 deka cukorral és 2 evőkanálnyi kakaóporral simára keverjük, gőzön kevergetve sűrűre főzzük, majd a gőzről levéve, kihűtve, 20 deka előre kikevert vajjal, vagy margarinnal habosra keverjük. A megtöltött, bevont tortát hideg vízbe mártott villával rovátkásra díszítjük és tejszínhabhalmokkal és rumos meggy szemekkel díszítjük.

Igazi ünnepi édesség, rendkívül kiadós.
Bécsi puncs
Főzzünk le egy liter jó erős fekete teát. Kanalazzunk bele bő két deci mézet. Öntsünk bele két deci erős, sötét rumot. Egy jól megmosott citromot és egy narancsot karikázzunk fel szép vékony, egyforma szeletekre, és adjuk hozzá a puncshoz, majd kapjon két fahéjrudat is. Melegítsük össze, és már ihatjuk is.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!