Bejelentkezés

Havasi kifli

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 30 dkg liba, 30 dkg vaj vagy margarin, 7 db tojássárgája, só, Töltelék:, 4 db tojásfehérje, 20 dkg dió, porcukor
Havasi kifli
Havasi kifli

Elkészítés

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk és másnapig hideg helyen tartjuk. Azután deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerint kisebb vagy nagyobb négyzetekre vágjuk. A habbá vert tojásfehérjéket összekeverjük a darált dióval és a porcukorral. Mindegyik négyzetbe egy kis tölteléket teszünk, kifli formájúra feltekerjük és kilisztezett tepsiben mérsékelt tűznél megsütjük. Amikor megsült, vaníliás porcukorba meghempergetjük. Igazán csak másnap ízletes.

További hasonló receptek

Diós holdacskák
A hat tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, az olvasztott csokoládéval, hozzáadjuk az őrölt diót, és végül a hat tojás kemény habbá vert fehérjét. Kikent, lisztezett tepsibe (hagyományos) megsütjük, és forrón bevonjuk a három összetevőből, csak kikevert mázzal.
Ha kezd száradni a bevonat, közepes pogácsaszaggatóval holdakat szaggatunk belőle.
Diós beigli
Futtassa fel az élesztőt langyos cukros tejben.
Morzsolja el a lisztben a vajat, adja hozzá a felvert tojásokat, a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a sót és a maradék tejet.
Gyúrja gyorsan rugalmas tésztává, takarja le és hagyja kelni 2 órán át.
Készítse el a tölteléket: 3 dl vízből a porcukorral főzzön cukorszirupot, öntse bele a darált diót és keverje össze.
Vegye le a diós masszát a tűzről és keverje hozzá a citromhéjat, a mazsolát és a zsemlemorzsát.
Hagyja kihűlni a tölteléket.
Formáljon a tésztából 2 cipót és nyújtsa ki téglalap alakúra, vagy ha patkóformát szeretnénk akkor oválisra, 0,5 cm vastagra.
Kenje a tölteléket a tésztára, a széleit 2 cm szélesen hagyja ki és kenje be tojássárgájával. Csavarja fel hosszúkásra vagy patkó alakúra, tegye sütőlemezre úgy, hogy alul legyen a csavarás vége.Kenje be tojássárgájával egy órán át langyos helyen hagyja kelni. A megkelt beiglit kenje be tojásfehérjével és tegye fél órára hideg helyre. Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Szurkálja meg a beiglik oldálát villával és tegye a forró sütőbe. Süsse 25-30 percig. Ha a teteje gyorsan pirul, félidőben tegyen rá lazán egy darab sütőpapírt.
Csomagolja a kihűlt beiglit frissentartó fóliába, így hetekig megőrzi minőségét.
Mákos beigli
1. A töltelékhez a mákot, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat és a narancshéjat lazán keverje össze.
2. A tejet forralja fel a cukorral és a mézzel, majd ezzel forrázza le a mákos keveréket.
3. Fakanállal keverje jól össze, hogy sima masszát kapjon, majd tegye hűvös helyre.
4. A friss bejgli tésztát felhasználás előtt 10 - 15 perccel vegye ki a hűtőből, és a sütőt 175 °C-ra melegítse elő (légkeveréses sütő esetén 160 °C-ra).
5. A tésztát sütőpapírral együtt tekerje ki tepsire, és a kihűlt mákos töltelék felét egyenletes vastagságban kenje rá úgy, hogy a széleken 2 - 2 cm-t szabadon hagy.
6. A tésztaszéleket mindkét oldalon hajtsa be, majd tekerje fel a tésztát. Varrattal lefele helyezze sütőpapírral bélelt tepsire, és több helyen szurkálja meg a bejglit, hogy a sütéskor képződött gőz távozhasson.
7. A másik tésztával és a maradék töltelékkel ugyanígy járjon el.
8. Mindkét bejglit kenje meg felvert tojással, majd szobahőmérsékleten pihentesse, hagyja száradni, majd újból kenje le. Ezt addig folytassa, amíg a tojás el nem fogy.
9. Előmelegített sütőben kb. 30 - 35 perc alatt süsse szép aranybarnára.

Tipp: a bejgli felülete akkor lesz szép márványos, ha kenés előtt a tojást kettéválasztja, és először a sárgájával keni meg a tésztát. Miután a sárgája megszáradt, kenje le a tojásfehérjével is, és ezután tegye sütőbe.
Diós beijgli
1. A töltelékhez a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat és a narancshéjat lazán keverje össze.
2. A tejet forralja fel a cukorral és a mézzel, majd ezzel forrázza le a diós keveréket.
3. Fakanállal keverje jól össze, hogy sima masszát kapjon, majd tegye hűvös helyre.
4. A friss bejgli tésztát felhasználás előtt 10 - 15 perccel vegye ki a hűtőből, és a sütőt 175 °C-ra melegítse elő (légkeveréses sütő esetén 160 °C-ra).
5. A tésztát sütőpapírral együtt tekerje ki tepsire, és a kihűlt diós töltelék felét egyenletes vastagságban kenje rá úgy, hogy a széleken 2 - 2 cm-t szabadon hagy.
6. A tésztaszéleket mindkét oldalon hajtsa be, majd tekerje fel a tésztát. Varrattal lefele helyezze sütőpapírral bélelt tepsire, és több helyen szurkálja meg a bejglit, hogy a sütéskor képződött gőz távozhasson.
7. A másik tésztával és a maradék töltelékkel ugyanígy járjon el.
8. Mindkét bejglit kenje meg felvert tojással, majd szobahőmérsékleten pihentesse, hagyja száradni, majd újból kenje le. Ezt addig folytassa, amíg a tojás el nem fogy.
9. Előmelegített sütőben kb. 30 - 35 perc alatt süsse szép aranybarnára.

Tipp: a töltelékhez ízlés szerint keverjen kandírozott narancshéjat, gyömbért, mazsolát vagy őrölt kardamomot.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!