Bejelentkezés

Havasi kifli

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 30 dkg liba, 30 dkg vaj vagy margarin, 7 db tojássárgája, só, Töltelék:, 4 db tojásfehérje, 20 dkg dió, porcukor
Havasi kifli
Havasi kifli

Elkészítés

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk és másnapig hideg helyen tartjuk. Azután deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerint kisebb vagy nagyobb négyzetekre vágjuk. A habbá vert tojásfehérjéket összekeverjük a darált dióval és a porcukorral. Mindegyik négyzetbe egy kis tölteléket teszünk, kifli formájúra feltekerjük és kilisztezett tepsiben mérsékelt tűznél megsütjük. Amikor megsült, vaníliás porcukorba meghempergetjük. Igazán csak másnap ízletes.

További hasonló receptek

Gesztenyés beigli
Futtassa fel az élesztőt langyos cukros tejben.
Morzsolja el a lisztben a vajat, adja hozzá a felvert tojásokat, a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a sót és a maradék tejet.
Gyúrja gyorsan rugalmas tésztává, takarja le és hagyja kelni 2 órán át.
Készítse el a tölteléket: Langyosítsa fel a tejet, oldja fel benne a porcukrot és a vaníliáscukrot.
Morzsolja e a gesztenyemasszát (édesítetlen, natúr!) és dolgozza össze a tejjel, a rummal és 1-2 evőkanál darás liszttel.
Amennyiben már édesített masszát használ hagyja el a vaníliáscukrot és csak kevés porcukrot adjon hozzá.
Formáljon a tésztából 2 cipót és nyújtsa ki téglalap alakúra, vagy ha patkóformát szeretnénk akkor oválisra, 0,5 cm vastagra.
Kenje a gesztenyés tölteléket a tésztára, a széleit 2 cm szélesen hagyja ki és kenje be tojássárgájával.
Csavarja fel hosszúkásra vagy patkó alakúra, tegye sütőlemezre úgy, hogy alul legyen a csavarás vége.
Kenje be tojássárgájával egy órán át langyos helyen hagyja kelni.
A megkelt beiglit kenje be tojásfehérjével és tegye fél órára hideg helyre.
Melegítse elő a sütőt 180 fokra.
Szurkálja meg a beiglik oldálát villával és tegye a forró sütőbe.
Süsse 25-30 percig.
Ha a teteje gyorsan pirul, félidőben tegyen rá lazán egy darab sütőpapírt.
Csomagolja a kihűlt gesztenyés beiglit frissentartó fóliába, így hetekig megőrzi minőségét.
Rántott harcsaszelet
A harcsát kétcentis szeletekre vágom, besózom és 1 óra hosszat állni hagyom. Utána lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Hasábburgonyát és tartármártás-t adok mellé.
Különleges ischli fánk
A lisztet összegyúrjuk a vajjal, cukorral, a tojások sárgájával és egy fél narancs reszelt héjával. Fél cm vastagra kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk és aranysárgára sütjük. Közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, belekavarjuk a cukrot és a barackízt és folyamatosan kavarva felfőzzük. Ha kihűlt, közé vegyítjük a lehéjazott, darált mandulát. Két-két kisült fánkot összeragasztunk ezzel a habbal. A tetejét bekenjük csokoládémázzal. Nagyon ízletes sütemény, ami sokáig eláll.
Puszedli
A hozzávalókat egy kevés tejjel összegyúrjuk, vékonyra sodorjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, sütés előtt bekenjük a mázzal, majd megsütjük.
Máz:
annyi finomra szitált cukrot, amennyit a tojásfehérje felvesz és egy kevés citromlevet összekeverünk. Ha kihűltek, baracklekvárral ragasztjuk össze őket.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!