Bejelentkezés

Havasi kifli

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 30 dkg liba, 30 dkg vaj vagy margarin, 7 db tojássárgája, só, Töltelék:, 4 db tojásfehérje, 20 dkg dió, porcukor
Havasi kifli
Havasi kifli

Elkészítés

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk és másnapig hideg helyen tartjuk. Azután deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerint kisebb vagy nagyobb négyzetekre vágjuk. A habbá vert tojásfehérjéket összekeverjük a darált dióval és a porcukorral. Mindegyik négyzetbe egy kis tölteléket teszünk, kifli formájúra feltekerjük és kilisztezett tepsiben mérsékelt tűznél megsütjük. Amikor megsült, vaníliás porcukorba meghempergetjük. Igazán csak másnap ízletes.

További hasonló receptek

Diós croissant
A sütőt 170 °C-ra melegítse elő.
A tésztát a sütőpapírral együtt tekerje ki, a perforált helyeken vágja át egy késsel.
A tölteléket keverje össze, és egy kávéskanálnyi mennyiséget helyezzen a tészta közepére.
A széleit felvert tojással kenje meg, és tekerje fel a tésztát kifli alakúra. Helyezze a kifliket a sütőpapírral bélelt tepsibe, a felszínét kenje meg tojással.
Kb. 15-17 perc alatt süsse aranysárgára.
Libamáj tatár
1. Egy lábosban felforrósítjuk a libazsírt, majd beledobunk egy fej megtisztított vöröshagymát kettévágva.
2. Amikor a hagyma megpirult/megsült, szűrőlapáttal kiemeljük, majd a zsiradékba tesszük óvatosan a májat (fröcsög!) lefedjük fedővel és a tűzhelyet azonnal elzárjuk. 20-25 perc alatt a máj el is készül, de végezzünk egy próbavágást.
3. A májat a zsiradékból kiemeljük, lehűtjük, majd apróra vágjuk.
4. Sóval, borssal, aprított lilahagymával, nagyon apróra vágott almával, puha vajjal kikeverjük, mustárral ízesítjük.
5. Hűtőben pár óra jót tesz neki.
6. Friss zöldségekkel, pirítóssal tálaljuk.
Alföldi toroskáposzta
Egy fazékban lerakok egy sor savanyú káposztát, erre egy sor karikára vágott hagymát, majd a kockákra vágott húst, megszórom paprikával, borssal, sóval. A rétegezést addig végzem, míg a hozzávalók tartanak. A tetejére káposzta kerüljön. Vizet nem öntök alá, hiszen a sózott hús levet enged. Közben nem kevergetem, csak rázogatom. Alacsony lángon (lángelosztó) kb 3 óra alatt lesz kész.
Mákos beigli
1. A töltelékhez a mákot, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat és a narancshéjat lazán keverje össze.
2. A tejet forralja fel a cukorral és a mézzel, majd ezzel forrázza le a mákos keveréket.
3. Fakanállal keverje jól össze, hogy sima masszát kapjon, majd tegye hűvös helyre.
4. A friss bejgli tésztát felhasználás előtt 10 - 15 perccel vegye ki a hűtőből, és a sütőt 175 °C-ra melegítse elő (légkeveréses sütő esetén 160 °C-ra).
5. A tésztát sütőpapírral együtt tekerje ki tepsire, és a kihűlt mákos töltelék felét egyenletes vastagságban kenje rá úgy, hogy a széleken 2 - 2 cm-t szabadon hagy.
6. A tésztaszéleket mindkét oldalon hajtsa be, majd tekerje fel a tésztát. Varrattal lefele helyezze sütőpapírral bélelt tepsire, és több helyen szurkálja meg a bejglit, hogy a sütéskor képződött gőz távozhasson.
7. A másik tésztával és a maradék töltelékkel ugyanígy járjon el.
8. Mindkét bejglit kenje meg felvert tojással, majd szobahőmérsékleten pihentesse, hagyja száradni, majd újból kenje le. Ezt addig folytassa, amíg a tojás el nem fogy.
9. Előmelegített sütőben kb. 30 - 35 perc alatt süsse szép aranybarnára.

Tipp: a bejgli felülete akkor lesz szép márványos, ha kenés előtt a tojást kettéválasztja, és először a sárgájával keni meg a tésztát. Miután a sárgája megszáradt, kenje le a tojásfehérjével is, és ezután tegye sütőbe.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!