Bejelentkezés

Havasi kifli

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 30 dkg liba, 30 dkg vaj vagy margarin, 7 db tojássárgája, só, Töltelék:, 4 db tojásfehérje, 20 dkg dió, porcukor
Havasi kifli
Havasi kifli

Elkészítés

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk és másnapig hideg helyen tartjuk. Azután deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerint kisebb vagy nagyobb négyzetekre vágjuk. A habbá vert tojásfehérjéket összekeverjük a darált dióval és a porcukorral. Mindegyik négyzetbe egy kis tölteléket teszünk, kifli formájúra feltekerjük és kilisztezett tepsiben mérsékelt tűznél megsütjük. Amikor megsült, vaníliás porcukorba meghempergetjük. Igazán csak másnap ízletes.

További hasonló receptek

Nutellás beigli
Tészta készítése:
A hideg tejben feloldjuk az élesztőt, a cukrot és a tojássárgáját. A többi anyagot egymással alaposan összemorzsoljuk, ha a tészta rögösre áll össze, a tejet két részletben hozzágyúrjuk. A készre gyúrt tészta akkor jó, ha nem túl kemény, de nem is ragacsosan lágy. A tésztát három részre osztjuk, gömbölyítjük, hűtőben letakarva pihentetjük.

Töltelék készítése:
A feltüntetett anyagokból képlékeny, nem túl lágy tölteléket keverünk.


Bejgli összeállítása:
A három tésztából egyenként, liszt nélkül téglalapokat nyújtunk. A 30 dkg tölteléket a tésztákra terítjük úgy, hogy a szélein ujjnyi tészta kilátsszon. A téglalapok rövidebbik oldalait visszahajtjuk, a hosszabbik oldalról pedig feltekerjük. 1 egész és 2 tojássárga elegyével vékonyan megkenjük a bejgliket, és száradni hagyjuk. A száraz tojásrétegre újabbat kenünk, majd langyos helyen, lassan (1-1,5 óráig) kelesztjük a tésztát.

Ha a tészta felületén egyenletes repedések keletkeztek először forró (220°C-os), majd ha szép barna kérge van kicsit lehűtött (200°C-os) sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, szeletelve tálaljuk.
Csokoládé torta
7 tojás fehérjét kemény habbá verünk, 17 deka kristálycukorral tovább verjük, majd a tojások sárgáját is egyenként hozzáadjuk. Ezután 17 deka darált dió és 2 evőkanálnyi kakaó kerül bele, végül 10 deka rétesliszttel összekevert késhegynyi sütőpor. Egy kizsírozott, kilisztezett tortaformába töltjük és előmelegített sütőbe toljuk. Összesen 30 perc kell a sütéshez: eleinte erős, majd 5 perc múlva takaréklánggal sütjük. A sütőajtót sütés közben ne nagyon nyitogassuk, mert a tészta összeeshet. Végül a sütőt elzárjuk és a formában lévő tésztát a nyitott sütőajtóban még egy darabig állni hagyjuk, csak utána borítjuk deszkára. Ha kihűlt, 3 lapra vágjuk és a vágatokat a krémmel megkenjük és az egész tortát bevonjuk vele.

A krémhez 2 tojás sárgáját 1 evőkanálnyi kávéval, 1 deci tejjel, 14 deka cukorral és 2 evőkanálnyi kakaóporral simára keverjük, gőzön kevergetve sűrűre főzzük, majd a gőzről levéve, kihűtve, 20 deka előre kikevert vajjal, vagy margarinnal habosra keverjük. A megtöltött, bevont tortát hideg vízbe mártott villával rovátkásra díszítjük és tejszínhabhalmokkal és rumos meggy szemekkel díszítjük.

Igazi ünnepi édesség, rendkívül kiadós.
Pozsonyi kifli máktöltelékkel
1. A töltelékhez a cukrot 7 evőkanál vízzel főzze fel, adja hozzá a mazsolát, szegfűszeget és a narancshéjat, és forralja fel, majd öntse a darált mákra, jól keverje össze, és tegye félre hűlni.
2. A friss bejgli tésztát 10 - 15 perccel a felhasználás előtt vegye ki a hűtőből, a sütőt melegítse elő 175 °C-ra (légkeveréses sütő esetén 160 °C-ra).
3. A tésztát sütőpapírral együtt tekerje ki tepsire, és nagyobb méretű pogácsaszaggatóval szúrjon ki belőle köröket.
4. A tésztakorongokra halmozzon 1 - 1 kanál máktölteléket, majd tekerje fel a tésztát, és formázzon kifliket.
5. A kifliket helyezze sütőpapírral bélelt tepsire, és kenje meg tojássárgájával, majd miután megszáradt, tojásfehérjével is.
6. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süsse szép aranybarnára.
Ünnepi gyümölcssaláta
A gyümölcsöket karikára, illetve cikkekre vágjuk, tálba rakjuk. A leszürt ananászlébe beleöntjük a rúd vaníliával felforrt, majd lehűtött fehér bort és a triple sec-et. A lét a gyümölcsre öntjük, a tetejére diódarabokat szórunk. Hűtőszekrénybe tesszük. Jól lehűtve adjuk asztalra. Tálalásnál tejszínhabot adhatunk hozzá.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!