Bejelentkezés

Havasi kifli

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 30 dkg liba, 30 dkg vaj vagy margarin, 7 db tojássárgája, só, Töltelék:, 4 db tojásfehérje, 20 dkg dió, porcukor
Havasi kifli
Havasi kifli

Elkészítés

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk és másnapig hideg helyen tartjuk. Azután deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerint kisebb vagy nagyobb négyzetekre vágjuk. A habbá vert tojásfehérjéket összekeverjük a darált dióval és a porcukorral. Mindegyik négyzetbe egy kis tölteléket teszünk, kifli formájúra feltekerjük és kilisztezett tepsiben mérsékelt tűznél megsütjük. Amikor megsült, vaníliás porcukorba meghempergetjük. Igazán csak másnap ízletes.

További hasonló receptek

Mázas pulykasült pirított krumplival és párolt sárgarépával
A diót megpirítjuk, majd durvára törjük. 5 dkg szalonnát kockára vágunk, kiolvasztjuk, a felaprított hagymát üvegesre pároljuk benne. A darált húst a hagymához adjuk, 10-15 percig pároljuk, majd borssal, paprikával (ízlés szerint más fűszerekkel is) ízesítjük. A konyakkal, az összetört kemény tojással és a beáztatott, kicsavart kaláccsal jól összedolgozzuk. A meghámozott almát vékony szeletekre vágjuk.

A megtisztított pulyka bőrét, a hasüreg felöl a kezünkkel, óvatosan fölemeljük. Először az almát, majd a vékony szalonnaszeleteket a bőr alá csúsztatjuk: legnagyobb része a mellre jusson, de egy-egy szelet maradjon a combokra is. A tölteléket a hasüregbe tömjük, a nyílást bevarrjuk. Két fakanalat teszünk egy magas falu tepsi aljára, a megtöltött pulykát erre fektetjük. A margarint elkeverjük a mézzel, és a pulykát a keverék felével megkenjük. A darabos fűszereket mellédobjuk, és a tepsit dupla alufóliával lezárjuk. (A fakanálra azért van szükség, nehogy a pulyka bőre a párolódás során a tepsi aljára tapadjon, mert akkor nem tud megpirulni.) Vizet nem öntünk alá. A forró sütőbe tolva 20-25 percig erős, majd közepes lánggal annyi óráig hagyjuk párolódni, ahány kilós volt a pulyka. Ezután a fóliát levesszük, a maradék margarinos mézzel megkenjük a pecsenyét, és szép ropogósra sütjük. Libazsírban pirított krumplit és párolt sárgarépát adhatunk mellé.
Leveles tészta falatok vaníliával
A leveles tésztát 10 perccel a feldolgozás előtt vegye ki a hűtőből, és a sütőt 200˚C-ra melegítse elő.
A leveles tésztát tekerje ki, felvert tojással kenje meg, és villával szurkálja meg.
Középső sínen kb. 15 percig süsse, vegye ki a sütőből, és hagyja hűlni.
Recés késsel vágja kb. 2 cm-es darabokra, és tegye félre.
A krémhez a tejet, kristálycukrot, vaníliarudat és az abból kikapart velőt főzze fel. A vaníliás krémport, tojássárgáját és 2 ek tejet keverje ki, majd adja a tejes főzethez. Főzze fel, majd tegye félre hűlni, ezalatt időnként keverje át.
A felvert tejszínt adja hozzá, majd a leveles tészta darabkákat, gyümölcsöt és a vaníliakrémet rendezze üvegpoharakba - kelyhekbe, mentával díszítse, és tálalja.

Tipp: Ezt a receptet változatosan elkészítheti idény szerinti gyümölcsökkel. Bármelyik gyümölccsel variálva szép látványt nyújt, és az íze is fantasztikus!
Sütési idö: Alsó-/felső melegítés: 200˚C, 15 perc
Légkeveréses sütő: 190˚C
Libamáj tatár
1. Egy lábosban felforrósítjuk a libazsírt, majd beledobunk egy fej megtisztított vöröshagymát kettévágva.
2. Amikor a hagyma megpirult/megsült, szűrőlapáttal kiemeljük, majd a zsiradékba tesszük óvatosan a májat (fröcsög!) lefedjük fedővel és a tűzhelyet azonnal elzárjuk. 20-25 perc alatt a máj el is készül, de végezzünk egy próbavágást.
3. A májat a zsiradékból kiemeljük, lehűtjük, majd apróra vágjuk.
4. Sóval, borssal, aprított lilahagymával, nagyon apróra vágott almával, puha vajjal kikeverjük, mustárral ízesítjük.
5. Hűtőben pár óra jót tesz neki.
6. Friss zöldségekkel, pirítóssal tálaljuk.
Fahéjas-csokoládés linzer
A tésztát gyors mozdulatokkal kell összeállítani, majd fóliába téve hűtőbe tenni minimum egy órára. Utána vékonyra kinyújtani, kisszaggatni, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 5-6 perc alatt kisütni. Miután kihült, meg lehet kenni bármilyen főzött krémmel vagy lekvárral, vagy megszórni porcukorral. Néhány óra alatt megpuhul.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!