Bejelentkezés

Havasi kifli

Értékelés:
Kedvelték:
Kedvelték
1

Hozzávalók

  • 30 dkg liba, 30 dkg vaj vagy margarin, 7 db tojássárgája, só, Töltelék:, 4 db tojásfehérje, 20 dkg dió, porcukor
Havasi kifli
Havasi kifli

Elkészítés

A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk és másnapig hideg helyen tartjuk. Azután deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerint kisebb vagy nagyobb négyzetekre vágjuk. A habbá vert tojásfehérjéket összekeverjük a darált dióval és a porcukorral. Mindegyik négyzetbe egy kis tölteléket teszünk, kifli formájúra feltekerjük és kilisztezett tepsiben mérsékelt tűznél megsütjük. Amikor megsült, vaníliás porcukorba meghempergetjük. Igazán csak másnap ízletes.

További hasonló receptek

Gesztenyés kifli
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját,a tejfölt, a porcukrot, egy evőkanál rumot meg egy csipetsót, s rugalmas tésztát gyúrunk. Legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük, majd meglisztezett deszkán fél centi
vastagságúra nyújtjuk. Ezután fánkszaggatóval kiszúrjuk,vagy hétcentis négyzetekre szabjuk. A tejjel vagy tejszínnel lazított, a maradék rummal ízesített gesztenyepüréből halmokat rakunk rá. A tésztákat kifli alakúra összesodorjuk, sütőlemezre fektetjük, a tetejüket tojással megkenjük. Előmelegített sütőbe tolva, közepes lángon szép világossárgára sütjük.
Bécsi puncs
Főzzünk le egy liter jó erős fekete teát. Kanalazzunk bele bő két deci mézet. Öntsünk bele két deci erős, sötét rumot. Egy jól megmosott citromot és egy narancsot karikázzunk fel szép vékony, egyforma szeletekre, és adjuk hozzá a puncshoz, majd kapjon két fahéjrudat is. Melegítsük össze, és már ihatjuk is.
Őzfilé mustáros-fűszeres kéregben
1. Mossuk meg, majd töröljük szárazra a húst. Forrósítsunk fel 1-2 evőkanál olívaolajat, és pirítsuk meg a hús mindkét oldalát. Sóval és borssal fűszerezzük.
2. Mossuk meg a zöld fűszereket, és csipkedjük le a leveleket a szárakról. Tisztítsuk meg a fokhagymát és vágjuk durvára. Vágjuk le a kenyér héját. Turmixoljuk össze a kenyeret, a zöld fűszereket és a fokhagymát 1-2 evőkanál olívaolajjal. Sóval és borssal fűszerezzük.
3. Keverjük össze a tojást a Maille klasszikus mustárral. Forgassuk meg benne a húst, és nyomkodjuk rá erősen a fűszeres kérget. Előmelegített sütőben süssük 175°C-on (légkeveréses sütőben 150°C-on, gázsütőben pedig 2-es fokozaton) kb. 15 percig.
4. Közben tisztítsuk meg a mogyoróhagymát, és ha szükséges, vágjuk félbe. Pirítsuk a cukrot egy serpenyőben aranybarnára, majd forgassuk bele a mogyoróhagymát. Öntsük fel balzsamecettel és 200 ml vízzel. Sózzuk, és gyöngyözve főzzük kb. 8 percig. Ízesítsük tejszínnel és Maille Dijoni mustárral.
5. Szeleteljük fel az őzgerincet és tálaljuk mogyoróhagymával. Kitűnően illik hozzá a vörösborban párolt, áfonyával töltött bébikörte. Mazsolával megszórva tálaljuk.
Gyümölcsös pozsonyi kifli
A friss bejgli tésztát kb. 10 - 15 perccel a felhasználás előtt vegye ki a hűtőből.
A sütőt 175 °C-ra melegítse elő (légkeveréses sütő esetén 160 °C-ra).
A töltelékhez a szárított gyümölcsöket vágja apróra, és keverje össze a kekszmorzsával.
A tésztát sütőpapírral együtt tekerje ki tepsire, és nagyméretű pogácsaszaggatóval szúrjon ki korongokat.
A tésztakorongokra halmozzon a gyümölcsös töltelékből, majd tekerje fel a tésztát és formázzon kifliket.
A kifliket helyezze sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenje meg először tojás sárgájával, ha ez megszáradt, kenje át tojásfehérjével is.
Előmelegített sütőben süsse szép aranybarnára.

Hozzászólások

Itt hagyhat üzenetet a recept beküldőjének vagy véleményezheti a receptjét. A hozzászólások adminisztrátori jóváhagyás után kerülnek csak ki!

Hozzászólás elküldéséhez be kell jelentkezned!